Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Hoe zet je als Communicatieteam rondom een Rett kind de eerste stappen in Ondersteunde Communicatie?

De mogelijkheden van Ondersteunde Communicatie (OC) zijn de afgelopen jaren toegenomen, zowel in low-tech als in high-tech middelen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om tot communicatie en contact te komen. Ondersteunde Communicatie is prachtig, maar kan ook zorgen voor een overweldigend gevoel. Waar moet ik beginnen? Op Facebook lees je over de successen van anderen, maar waar moeten jullie beginnen in jullie eigen situatie? Tijdens deze studiedag willen we teams op weg helpen met basale strategieën voor ja/nee communicatie, de huidige uitgangspunten over Rett syndroom en cognitie, de mogelijkheden die spraakcomputers bieden en het werken in een team aan het verbeteren van de communicatie.

Sommige vragen komen jullie misschien bekend voor: Hoeveel vakjes kan de persoon met Rett syndroom aan op de spraakcomputer? Hoe geeft zij/hij ja/nee antwoorden? Hoe kan ik haar/hem leren ja/nee te gebruiken? Welke afbeeldingen kunnen we het beste gebruiken? Hoe zorgen wij voor een gezamenlijke visie en bejegening? Hoe stellen we samen doelen op voor communicatie? Communicatie is niet alleen een taak voor de logopedist. Ouders, begeleiders, leerkrachten, therapeuten en de gedragsdeskundige hebben ieder hun unieke plek in het team. Tijdens deze dag geven we antwoord op de bovenstaande vragen en meer.

Deze dag is voor Communicatieteams. Met een team bedoelen wij minimaal twee personen rondom een Rett kind; bv een ouder, een logopedist en een ergotherapeut, of een begeleider en een gedragsdeskundige. Ouders zijn dus hartelijk welkom, echter wel samen met één of meer professionals.

Datum en tijd: vrijdag 31 januari 2020, 09.30-16.00 uur

Plaats: ’t Veerhuis, Nieuwegein

Er zijn geen kosten verbonden aan deze studiedag, de NRSV draagt hier financieel aan bij.

Aanmelding is per team (dus niet individueel) via deze link: https://maastrichtuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_bOE3eKZQ9CMue8t
Registreer alle namen en rollen van de teamleden die deze dag bijwonen.
Als je vragen hebt, neem contact op met: g.townend@maastrichtuniversity.nl, gerna.scholte@rett.nl of hanneke.borst@rett.nl

Programma op 31 januari 2020
09.00 Aankomst en koffie/thee
09.30 Welkomstwoord en introductie
09.45 Presentatie 1 – Internationale richtlijn voor communicatie bij Rett syndroom; wat zijn de eerste stappen?
10.45 Koffie/thee
11.00 Presentatie 2 – Low-tech en high-tech communicatiesystemen
11.30 Presentatie 3 – Casuïstiek 1 – Casuïstiek 2
12.30 Lunch en Hulpmiddelen carrousel
13.30 Oefening met low-tech en high-tech systemen
14.30 Individuele doelen opstellen
15.00 Koffie/thee
15.15 Inzichten delen per team
16.00 Afsluiting en einde

Back To Top