skip to Main Content

Harold Hamersma over Rett Wine

Callia maakt deel uit van een prachtdomein: Bodegas Salentein in Argentinië. En dan begint het chauvinistisch hart harder te kloppen. Want dat is in Nederlandse handen.

Nadat Mijndert Pon in 1990 afscheid had genomen als bestuursvoorzitter van Pon Holding (bekend van onder andere Porsche en Volkswagen) kreeg in 2000 het wijnvirus hem te pakken. Euroloodvrij en diesel maakten plaats voor rood, wit en rosé. En die zijn van een buitengewone kwaliteit. Pon doet het niet voor minder.

In 2009 heb ik op uitnodiging van hem zijn bedrijf in Tupungato in Mendoza bezocht. Daar aangekomen bleek Espacio Salentein onder andere een klein, exclusief hotel bestaande uit een aantal guesthouses plus restaurant te huisvesten. Iets verder op het 700 hectare grote domein trof ik Killka, een museum dat onderdeel uitmaakt van ‘het project’ zoals Pon het noemde. Maar hoe fraai de moderne Argentijnse meesters die hier hingen en stonden ook waren, ik was op Salentein om zijn wijnen op waarde te schatten. En ook dat bleken meesterwerken. In relatief korte tijd zijn het vaste waarden geworden van wijnspeciaalzaken en toprestaurants over de hele wereld.

Zakenman als Pon was (hij is in 2014 op 82-jarige leeftijd overleden) zag hij ook mogelijkheden om mooie wijnen te maken in de regio San Juan. En ook deze kunnen zich meten met de beste. Voor mijn koopgids De Grote Hamersma proef ik ook de wijnen van deze bodega al jaren. En met plezier, getuige de goede noteringen.

De wijnen die Callia als Lunaris op wereldreis heeft gestuurd, kende ik overigens nog niet. Maar wat heb ik ook deze met bijzonder veel plezier geproefd.

De rode 2014 Lunaris Shiraz-Malbec is een gulle, fluwelen, warmbloedige wijn. Ruim in de pruimen, volop rijp rood kersenfruit, een splintertje vanille en met een Heintje Davids-afdronk: die kan maar geen afscheid nemen.

Ook de witte Lunaris Chardonnay 2014 is een plaatje. Een vruchtenpalet verdringt zich: mango, perzik, passievrucht, een abrikozenaanzet en met een frisse citrusfinale.

Kortom, beide van harte aanbevolen.

Door uw bijdrage aan de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging (www.rett.nl) via deze wijn zult u de lege flessen straks met extra plezier in de glasbak gooien. Op uw en hun gezondheid!

Harold Hamersma

Back To Top
X