Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland
Jenny Downs, ervaren onderzoeker/wetenschapper, Associate Professor in Australië, heeft belangrijk onderzoek gedaan naar het positieve effect van een ´enriched environment´ op mensen met Rett syndroom.
 
Een enriched environment is een omgeving, thuis, in zorgvoorziening of op school, verrijkt met een variatie aan mogelijkheden voor motorische activiteiten (ipv een half uurtje therapie per dag), die uitdagen om te bewegen en waarmee geoefend kan worden op de grens van het huidig motorisch kunnen. Extra beweegmomenten inpassen en aanmoedigen en prijzen als er succesjes zijn, waarbij je aansluit op de mogelijkheden.
 
Zo´n verrijkte omgeving geeft wetenschappelijk bewezen positief resultaat, bijvoorbeeld een verbetering van de motorische vaardigheden en een positief effect op een belangrijke eiwit voor de breinfunctie. De resultaten verschillen voor elke persoon individueel, maar zijn voor allen meetbaar. Deze activiteiten hebben effect op elk niveau.
 
Als de omgeving niet verrijkt is, zullen mensen met Rett syndroom minder betrokken zijn, passief en niet vrolijk, en in het ergste geval zelfs verdrietig of zichtbaar oncomfortabel.
Klik hier voor de podcast over dit onderzoek (in het Engels).
Dit is een link naar de podcast via spotify.
Back To Top