skip to Main Content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Wat is een webinar?

Als je nog niet eerder aan een webinar hebt deelgenomen, vraag je je misschien af wat het precies is. Een webinar is eigenlijk gewoon een presentatie zoals die bijvoorbeeld op een Rett congres gegeven wordt. In een webinar wordt de presentatie alleen online gegeven, dat betekent dat je naar de webinar kunt kijken en luisteren door op het moment dat deze plaats vindt, achter je computer te zitten en je aan te melden via een link.

Wij hebben webinars opgenomen over diverse thema’s rondom communicatie en fysiotherapie en deze kun je nadat ze live uitgezonden zijn via deze pagina terugkijken.

Webinar gemist?

Als het jou niet lukt om op het moment dat de webinar wordt uitgezonden deel te nemen, kun je hier de opname bekijken of opvragen. Van sommige webinars is een youtube video gemaakt, zodat je de webinar direct kunt bekijken. Voor anderen moet je je ook achteraf nog inschrijven en ontvang je de link naar de video van de opname per e-mail als je jezelf inschrijft voor de webinar.

Registreren

Om jezelf voor een webinar te registreren, klik je op de link die hoort bij de betreffende webinar. Je ziet dan een scherm waar je 3 gegevens invult. Je voornaam, achternaam en een e-mailadres. Het e-mailadres wordt gebruikt om een uur voor aanvang van de webinar de link naartoe te sturen die je gebruikt om deel te nemen aan de webinar. Een gedeelte van deze automatische e-mail is in het Engels, dat kunnen we helaas niet veranderen. Als u vragen heeft, kunt u met ons contact opnemen.

Alle webinars op een rij

 1. Titel: NRSV Webinar – Een kant en klaar vocabulaire en modelleren; waarom en hoe? – 3 juli 2019
 2. Titel: NRSV Webinar – Een overzicht van de beschikbare hulpmiddelen; hardware en software – 3 juli 2019
 3. Titel: No-tech en low-tech – kiezen en communicatie met ja/nee – 15 juli 2019
 4. Titel: SNAP + Core First – software voor de spraakcomputer – 15 juli 2019
 5. Titel: GRID 3 – software voor de spraakcomputer – 22 juli 2019
 6. Titel: Communicator 5 (en 4) en Sono Flex, software voor de spraakcomputer – 29 juli 2019
 7. Titel: Bill of rights en het VN-verdrag rechten voor personen met een handicap – 29 juli 2019
 8. Titel: Look to Learn en Windows Controle – 5 augustus 2019
 9. Titel: Look to Read – 5 augustus 2019
 10. Titel: Spelen met andere kinderen en leren met plezier – 12 augustus 2019
 11. Titel: Spelend leren de omgeving te bedienen, IR-speelgoed – 12 augustus 2019
 12. Titel: Introductie Fysiotherapie – 20 augustus 2019
 13. Titel: Rett syndroom & Grove Motoriek – 22 augustus 2019
 14. Titel: Rett syndroom & Fijne Motoriek- 27 augustus 2019
 15. Titel: Spalken & Aangepaste schoenen – 29 augustus 2019
 16. Titel: Scoliose – 3 september 2019
 17. Titel: Statafels en loopwagens – 5 september 2019
 18. Titel: Rett Syndroom & coronavirus – Hoop voor vandaag – 20 maart 2020

Andere webinars over Rett Syndroom

Ook op websites van andere landen zijn interessante webinars over het Rett syndroom te vinden.

Op de Amerikaanse website Rettsyndrome.org worden verschillende belangrijke thema’s behandeld in RettEd webinars, waaronder het meest recente webinar met o.a. Gill Townend over de nieuwe communicatie richtlijnen, interessante onderzoeksinformatie en diverse Rett symptomen. Ook hier moet je je registreren met je naam en emailadres om de webinar te kunnen bekijken.

NRSV webinars

Titel: Een kant en klaar vocabulaire en modelleren; waarom en hoe?
Datum:
3 juli 2019
Presentator: Gerna Scholte
Beschrijving: Veel dames gebruiken inmiddels een oogbestuurde spraakcomputer. Je kunt kiezen om zelf een bladenset te maken of gebruik maken van een kant en klaar vocabulaire. Waar kies je voor? Als je een spraakcomputer hebt, dan wil je graag dat je dochter deze zo goed mogelijk gebruikt. In deze webinar wordt uitleg gegeven over wat jij kunt doen om te helpen.

Bekijk de video

Titel: NRSV Webinar – Een overzicht van de beschikbare hulpmiddelen; hardware en software
Datum: 3 juli 2019
Presentator: Gerna Scholte
Beschrijving: “Een oogbestuurde computer is niet een Tobii. Een Tobii is wel een van de beschikbare oogbestuurde computers die je kunt kiezen”. Zes Nederlandse leveranciers hebben ieder een eigen assortiment aan oogbestuurde spraakcomputer. Het kan soms een hele puzzel zijn om te bepalen met welk bedrijf jullie uitnodigen om langs te komen voor een passing en/of een proefperiode. In deze webinar wordt een overzicht gegeven van de beschikbare hardware en software en waar je rekening moet houden als je gaat kiezen.

Bekijk de video

Titel: No-tech en low-tech; kiezen en communicatie met ja/nee
Datum: 15 juli 2019
Presentator: Gerna Scholte
Beschrijving: De communicatie met jullie kind met het Rett Syndroom kunnen we ondersteunen met behulp van een spraakcomputer, maar die strategie is niet altijd de beste strategie. We kunnen de communicatie ook ondersteunen zonder extra hulpmiddelen en direct aan de slag. In deze webinar bespreken we hoe je zonder hulpmiddelen de communicatie kunt ondersteunen. We geven praktische voorbeelden en tips. Je kunt ook je vragen stellen aan de presentator.

Bekijk de video

Titel: SNAP + Core First, software voor de spraakcomputer
Datum: 15 juli 2019
Beschrijving: Er zijn veel bladensets beschikbaar voor Nederlandstalige gebruikers van spraakcomputers. Deze kant en klare bladensets bieden uiteenlopende mogelijkheden. In deze reeks besteden we aandacht aan verschillende bladensets. Een kant en klare bladenset kan soms erg overweldigend lijken, zoveel afbeeldingen. In deze webinar geven we je handvatten, zodat het je minder overweldigd. We bespreken we de voor en de nadelen van de bladensets in het gebruik met personen met het Rett syndroom. Snap + Core First kan gebruikt worden op een computer met tenminste Windows 10

Bekijk de video

Titel: GRID 3 – software voor de spraakcomputer
Datum: 22 juli 2019
Presentator: Gerna Scholte
Beschrijving: GRID 3 is een product van de Britse organisatie Smart Box en wordt in Nederland geleverd door verschillende bedrijven. De kant en klare bladersets bieden de mogelijkheid om zelf te kiezen op welk niveau je wilt communiceren en er zijn verschillende spelprogramma’s beschikbaar om communicatie te oefenen. De voor en nadelen van het programma en de bladensets worden besproken.

Bekijk de video

Titel: Communicator 5 (en 4) en Sono Flex, software voor de spraakcomputer
Datum: 29 juli 2019
Beschrijving: Er zijn veel bladensets beschikbaar voor Nederlandstalige gebruikers van spraakcomputers. Deze kant en klare bladensets bieden uiteenlopende mogelijkheden. In deze webinar geven we je handvatten, zodat het je minder overweldigd en je daarna beter zicht hebt op de mogelijkheden. We bespreken de voor en de nadelen van Communicator (4 en) 5 in het gebruik met personen met het Rett syndroom. Communicator is het programma waar veel Rett meiden zijn begonnen voor de communicatie. We lichten toe hoe dat zo gekomen is.

Bekijk de video

Titel: Bill of rights en het VN-verdrag rechten voor personen met een handicap
Datum: 29 juli 2019
Beschrijving: Onze kinderen met het Rett syndroom hebben rechten, niet omdat zij het Rett syndroom hebben, wel omdat zij mens zijn. In het VN-verdrag voor mensen met een handicap is vastgelegd welke rechten zij hebben. Bijvoorbeeld recht op passende communicatieondersteuning, goede gezondheidszorg en deelname aan de maatschappij. Helaas is het VN-verdrag voor veel mensen nog onbekend. In deze webinar lichten we er een aantal artikelen uit, die volgens ons van toepassing zijn op onze kinderen met Rett syndroom.

Bekijk de video

Titel: Look to Learn en Windows Controle
Datum: 5 augustus 2019
Beschrijving: Op de oogbestuurde computer kun je naast communicatieprogramma’s ook gebruik maken van speel-leerprogramma’s zoals Look to Learn. In deze webinar leggen we uit hoe het het werk en geven we toelichting op de verschillende spellen die beschikbaar zijn. De spellen verschillen namelijk in moeilijkheidsgraad. In de webinar bespreken we hoe het programma gebruikt kan worden tijdens een eerste observatie, een proefperiode en daarna. Het programma wordt meestal niet door de zorgverzekeraar vergoed.
Naast Look to Learn kun je ook gebruik maken van Windows Controle om reguliere ‘muis spelletjes’ te spelen op websites. Deze webinar geeft uitleg.

Bekijk de video

Titel: Look to Read
Datum: 5 augustus 2019
Beschrijving: In het najaar van 2018 is Look to Read op de markt gekomen. Look to read is een programma dat kinderen, die gebruik maken van een oogbestuurde computer, in staat stelt om zelfstandig leeservaring op te doen.
In deze webinar bekijken we een aantal functies van het programma en bespreken we hoe het gebruikt kan worden om de ontwikkeling van personen met het Rett Syndroom te ondersteunen en te stimuleren.

Bekijk de video

Titel: Spelen met andere kinderen en leren met plezier
Datum: 12 augustus 2019
Beschrijving: Kinderen leren spelenderwijs, door alleen en samen te spelen ontwikkelt een kind zich. Voor onze dochters is dit zelfstandig spelen en samen spelen niet zo vanzelfsprekend. Zij hebben een omgeving nodig die aangepast is (hulpmiddelen) en de leeftijdsgenootjes hebben ook een beetje extra voorbeeld nodig. De leeftijdsgenootjes willen wel graag, maar hoe doe je dat nou precies? In deze webinar willen we tips geven en laten zien dat het mogelijk is om heel gewone spelletjes ook samen te spelen. We willen je inspireren en op weg helpen.

Bekijk de video

Titel: Spelend leren de omgeving te bedienen, IR-speelgoed
Datum: 12 augustus 2019
Beschrijving: Kinderen leren spelenderwijs en daarom is het leuk om al op jonge leeftijd gebruik te leren maken van IR-speelgoed. Waar onze kinderen nu een knuffeltje bedienen of een vogeltje laten zingen, kunnen zij ‘later’ ook de tv bedienen, een deur openen, gordijnen dichtdoen doormiddel van een speciaal geprogrammeerde knop op de spraakcomputer met infrarood zender. In deze webinar geven we een introductie over IR en uitleg over hoe je het programmeert voor een klein aantal softwareprogramma’s/hardwares.

Bekijk de video

Titel: Introductie Fysiotherapie
Datum: 20 augustus 2019
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: Deze webinar vormt een introductie op het thema bewegen en fysiotherapie. De meeste kinderen met Rett ondervinden behoorlijk wat belemmeringen tijdens bewegen en het volhouden van hun houding. De fysiotherapeut kan helpen en werkt vaak ook samen met een ergotherapeut. In deze webinar lichten we toe waar de fysiotherapeut zich mee bezig houdt en welke onderdelen horen bij de werkzaamheden van de ergotherapeut.

Bekijk de video

Titel: Rett syndroom & Grove Motoriek
Datum: 22 augustus 2019
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: De grove motoriek wordt onder de loep genomen in de tweede webinar, denk bijvoorbeeld aan de verschillende looppatronen en de verschillende manieren om de grove motoriek te trainen. Hydrotherapie, de Firefly Upsee en een loopband bieden onder andere mogelijkheden om te oefenen. De grove motoriek kan gemeten worden met de RSGMS (Rett Syndrome Gross Motor Scale). Hanneke bespreekt hoe dit werkt en hoe je deze kunt gebruiken.

Bekijk de video

Titel: Rett syndroom & Fijne Motoriek
Datum: Dinsdag 27 augustus 2019
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: De stereotype handbewegingen zijn voor onze meiden heel kenmerkend, ook al doet ieder kind het net op zijn of haar eigen manier. Ze belemmeren onze kinderen, maar er zijn ook mogelijkheden. Sommige meisjes gebruiken elleboogspalken, om het handenwringen te verminderen. Hanneke vertelt jullie er graag meer over en bespreekt ook welke materialen en hulpmiddelen gebruikt kunnen worden om de fijne motoriek te trainen.

Bekijk de video

Titel: Spalken & Aangepaste schoenen
Datum: 29 augustus 2019
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: Hanneke bespreekt in haar vierde webinar aangepaste schoenen, spalken voor de voeten en voor de armen. Het zijn hulpmiddelen die ons kind kunnen helpen. In deze webinar wordt een overzicht gegeven van de verschillende aanpassingen die mogelijk zijn. Niet iedereen heeft dezelfde aanpassingen nodig. Hanneke legt uit hoe het zit met de indicaties en het onderhoud van de hulpmiddelen als je die verstrekt hebt gekregen. Er zijn een aantal voor- en nadelen aan te wijzen en die zullen tot slot besproken worden.

Bekijk de video

Titel: Statafels en loopwagens
Datum: 5 september 2019
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: Met behulp van statafels en loopwagens kunnen we onze Rett kinderen helpen om vaker rechtop te staan en zo verschillende houdingen aan te nemen. Er zijn verschillende soorten statafels en loophulpmiddelen die we kunnen gebruiken, wil je weten welke? Volg dan deze webinar, want Hanneke bespreekt ze allemaal en zal ook uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende hulpmiddelen.

Bekijk de video

Titel: Scoliose
Datum: 3 september 2019
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: Niet ieder Rett kind ontwikkelt een scoliose, maar velen helaas wel. Hanneke bespreekt hoe vaak het voorkomt en of we er iets aan kunnen doen om het ontstaan van een scoliose tegen te kunnen gaan. Er zijn een aantal conservatieve opties ter behandeling/ondersteuning; overcorrectie, uptime en een korset. Hanneke legt uit wat met elk van deze opties word bedoeld. Zoals wellicht bekend  bestaat ook de mogelijkheid tot opereren. Een dergelijke operatie kan ingrijpend zijn. Hanneke bespreekt ervaringen, de voor- en de nadelen.

Bekijk de video

Titel: Rett Syndroom & coronavirus – Hoop voor vandaag
Datum:
20 maart 2020
Beschrijving: Er zijn veel vragen, vragen over de gezondheidsrisico’s voor onze kinderen. Voorzitter Mariëlle van den Berg deelt daarover de huidige inzichten. Ook worden er veel enthousiaste ideeën gedeeld om thuis met onderwijs aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dat, als je toch al op het eind van je energie loopt en nu ineens 24/7 de zorg voor je kind draagt? En dan zijn er de dagelijkse gesprekken over het virus die we aan de keukentafel voeren. Onze kinderen krijgen het mee, maar gaan we nou juist wel of niet met ze in gesprek over wat er gaande is? En hoe doe je dat dan? Klaartje van Schijndel, Gerna Scholte, Hanneke Borst leveren ieder hun bijdrage.

Bekijk de video

Back To Top