Achtergrond bij de laatste update van Taysha van 13 november 2024 over hun genetische onderzoek naar Rett syndroom, geschreven door de broer van Nathalie met Rett syndroom:
Taysha Gene Therapies is een Amerikaans biotechnisch bedrijf dat gefocust is op het ontwikkelen van medicijnen en behandelingen voor zogenaamde monogene afwijkingen van het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Met ‘monogeen’ wordt bedoeld dat de afwijking voortkomt uit een mutatie op één specifiek gen. Rett syndroom is een voorbeeld van zo’n afwijking, veroorzaakt door een afwijking van het MECP2 gen. Het vinden van een medicijn voor het Rett syndroom is één van de hoofddoelen van Taysha.
Het MECP2 gen bevat een ‘recept’ voor de productie van een gelijknamig eiwit, dat in alle cellen in het lichaam wordt gevonden. De concentratie van MECP2 eiwit s vooral hoog in zenuwcellen, waar het een essentieel component lijkt te zijn voor de correcte werking van het hele centrale zenuwstelsel. Bij Rett syndroom betreft het een mutatie van het MECP2 gen waardoor het bijbehorende eiwit minder wordt aangemaakt, met een verminderde werking van het centrale zenuwstelsel als gevolg.
Bij Taysha wordt gewerkt aan een nieuwe gentherapie voor het Rett syndroom, genaamd TSHA-102. Het hoofddoel van deze therapie is om het gebrek aan MECP2 in het zenuwstelsel te corrigeren, door een werkzame vorm van het gen direct te injecteren in de zenuwcellen. Bij zo’n behandeling is het belangrijk om heel precies te werk te gaan, aangezien een overschot aan MECP2 tot schadelijke effecten kan leiden. Werkende gentherapie moet dus de eiwitproductie van het gen kunnen reguleren, om uiteindelijk gezonde werking van het centrale zenuwstelsel te realiseren. Taysha heeft hiervoor een techniek ontwikkeld genaamd miRARE, die automatisch de productie van MECP2 op een gewenst niveau behoudt.
Nieuwe resultaten
De brief van 13 november jl. beschrijft recente voortgang in het klinisch onderzoek van TSHA-102 in de Verenigde Staten en Canada. Momenteel draaien er twee aparte test programma’s, één voor toepassing van het medicijn in (jong)volwassen (12 jaar en ouder), en één voor toepassing in kinderen (5 – 8 jaar). Het hoofddoel van dit REVEAL onderzoek is controleren of het medicijn veilig is voor de patiënt, en om te evalueren hoe hoog de dosis kan zijn voordat er mogelijke negatieve effecten verschijnen. De resultaten zijn tot nu toe positief. In de volwassen groep zijn er geen negatieve effecten gezien na een behandeling van 20 weken, en hetzelfde geldt voor de jongere groep na een behandeling van 6 weken. Het onderzoek kan nu dus verder gaan met meer patiënten, en het toedienen van hogere doses van het medicijn. Het totaal aantal patiënten dat meedoet aan het onderzoek staat nu op 8.
In de eerste helft van 2025 hoopt Taysha de eerste data te kunnen delen over de hogere dosis. Naast het REVEAL-programma doet Taysha ook actief onderzoek naar het afleversysteem van het medicijn, een speciaal ontwikkeld virus dat MECP2 precies bij de gewenste cellen brengt.
Bronnen
https://www.rettsyndrome.eu/news/latest-update-from-taysha-4/
https://tayshagtx.com/pipeline/
https://en.wikipedia.org/wiki/Rett_syndrome
https://en.wikipedia.org/wiki/MECP2