Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Als ouder heb je behoorlijk wat rollen te vervullen. Dat geldt voor alle ouders, laat staan wanneer je kind structureel extra zorg nodig heeft. In het begin is vaak nog niet zo duidelijk hoe het kind zich zal ontwikkelen en wat de zorgbehoefte is. Dat op zichzelf is al hele zoektocht en in de tussentijd ben je ook nog vrouw, partner, dochter, werknemer en noem het maar op. Maar hoe houd je hierin een goede balans?

Ons leven bleek anders dan normaal. Wat doet dit met je als moeder? Wat betekent dit voor je leven, de relatie met je partner, het gezin, je sociale netwerk en je carrière? Het viel mij op dat weinig mensen aan de ouders vragen of zij het wel redden. Hoe het voor hen is om alle ballen in de lucht te houden en structureel meer dan gebruikelijke zorg te moeten leveren. Alle gesprekken gaan altijd over je kind maar zelden over jou. Ook zorgverleners en werkgevers zijn vaak te afwachtend in het aangaan van een gesprek of vragen veel te weinig door. In mijn werk als HR adviseur en casemanager verzuim, begeleidde ik al veel vrouwen op het snijvlak werk-privé en daardoor voel ik goed aan waar het wringt. Ik wilde deze ervaring, in combinatie met mijn ervaringsdeskundigheid, inzetten om moeders met een kind met een beperking te helpen. Dit heeft mij geïnspireerd om mijn coachingspraktijk ‘De Andere Zaak’ te beginnen en het Magazine ‘Anders’ te maken.

Coachingspraktijk De Andere Zaak

Als coach richt ik mij op moeders met een kind met een beperking die gezin, werk en extra zorgtaken combineren. De vrouwen die naar mij toe komen, hebben uiteenlopende vraagstukken binnen deze driehoek. Veelal komen zij bij mij nadat zij de eerste jaren alle ballen in de lucht hebben gehouden en merken dat het tijd wordt om ook aan henzelf te denken. Binnen een coachtraject onderzoeken we hoe het gesteld is met de balans tussen de diverse levensdomeinen en de rollen die iemand daarin vervult. We kijken hoe het nu is en wat zij daarin liever anders zou willen. Als coach stel ik vragen die kunnen helpen bij het ordenen van de gedachten hierover en we bespreken welke stappen zij daarin zou kunnen zetten.

Voorbeelden van coachvragen zijn:

  • Ik merk dat mijn hoofd erg vol zit en ik heb
    moeite met ontspannen.
  • Ik vind mijn werk erg leuk, maar ik voel me
    opgejaagd en vraag me af of ik niet beter
    kan stoppen.
  • Mijn thuissituatie vraagt zoveel van me,
    ik weet niet hoe ik het kan volhouden.
  • Ik voel me niet fit en de zorg wordt steeds
    zwaarder, hoe kan ik beter voor mezelf zorgen?

Een tip voor andere moeders

Mijn belangrijkste tip is: praat erover, zowel met je directe omgeving als op je werk. Dat lijkt simpel, maar als je heel hard probeert alles vol te houden, is dat helemaal niet zo makkelijk. Om uit te spreken dat het pittig is en te vragen om hulp, kan best een drempel
zijn. Toch weten mensen om je heen niet automatisch wat de zorg betekent in jouw leven. Je moet het uitleggen zodat zij met je kunnen meedenken en jij ook makkelijker kunt uitleggen waarom je iets niet doet of niet altijd aanwezig kunt zijn.

Hoe red jij het?

Zelfzorg is de enige manier om het op een goede manier vol te houden. Dat weet iedereen wel, maar in alle hectiek verlies je dat makkelijk uit het oog. In de coachsessies kunnen we onderzoeken waar je ruimte kunt creëren voor ontspanning. De zorgtaak is nu eenmaal een gegeven, maar hoe je daar invulling aan geeft, is persoonlijk. Dan bespreken we bijvoorbeeld hoe de verdeling van de taken binnen het gezin is georganiseerd en hoe het is geregeld op het vlak van zorgverleners of (logeer-)opvang. We kijken naar de diverse rollen die er zijn, welke keuzes zij daarin maakt. Dat lijkt misschien heel praktisch, maar er ligt ook een emotionele laag onder. Wanneer
je reflecteert op je leven, dan kom je ook op thema’s als het verdriet, het geleidelijk loslaten van je kind, het familiesysteem, de relatie met je (ex-)partner, je ambities of het innemen van je eigen plek en je wensen en verwachtingen daarbinnen. 
Het verschil met een ‘normaal’ coachtraject is dat ik door mijn ervaringsdeskundigheid een extra dimensie kan aanbrengen en dat is vaak de reden dat deze moeders kiezen voor een coachtraject bij ‘De Andere Zaak’ en mij als coach uitkiezen.

Back To Top