Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Ouderworkshops 2017

Najaar 2017 vinden er weer 2 ouderworkshops plaats! De eerste workshop zal zijn op zaterdag 11 november 2017 te Ermelo (Stationsstraat 137), de tweede vindt plaats op vrijdag 17 november 2017 te Gorinchem (Melkpad 3-5). Er is ruimte voor maximaal 30 personen per locatie en de kosten zijn € 15,- per persoon. Uw PGB’er is uiteraard ook van harte welkom.

Tijdens de workshop zullen we o.a. aandacht besteden aan:

  • High-lights van het Europese Rett Congres in Berlijn en een update over de richtlijn Communicatie.
  • Het gebruiken van een ja/nee antwoordstrook voor complexe vragen.
  • Schrijven met behulp van het ABC-spiraalboek.
  • Modelleren met behulp van een high-tech hulpmiddel in alledaagse situaties.
  • Het beantwoorden van prangende vragen over de spraakcomputer.
  • Tot slot is er natuurlijk de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en met andere ouders bij te praten tijdens de lunch.

Programma:

– Ontvangst vanaf 9:30 uur
– Start: 10:00 uur
– 12:30 lunch
– Eind: 16:00 uur

De kosten voor deelname kunt u overmaken op rekeningnummer NL02INGB0004566841 ten name van de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging o.v.v. Ouderworkshop + . Voor vragen kunt u contact opnemen via rettexpertisecentrum@maastrichtuniversity.nl.  Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Mariëlle van den Berg –   Bestuur NRSV
Gerna Scholte – Gill Townend – Rett Expertise Centrum Maastricht

Rett Education NL 2016

EEN 2 DAAGSE INSPIRERENDE CURSUS COMMUNICATIE MET EN
BEGINNEND GELETTERDHEID BIJ MENSEN MET RETT SYNDROOM

11 EN 12 NOVEMBER 2016 VAN DER VALK HOTEL HOUTEN
SPREKERS: SUSAN NORWELL (USA), HECTOR MINTO (UK), GILL TOWNEND (UK/NL)
VOOR: LOGOPEDISTEN, OC SPECIALISTEN, OUDERS EN VERZORGERS

Steeds meer wordt duidelijk dat mensen met Rett Syndroom betekenisvol kunnen communiceren. Zij kunnen dit vermogen echter alleen ontwikkelen, als wij in hen geloven en hen zo goed mogelijk ondersteunen en onderwijzen. De middelen hiervoor maken steeds meer mogelijk. Hoe kunnen wij door het gebruik van zowel low-tech als high-tech hulpmiddelen met ze praten? Hoe kunnen we ze uitdagen het beste uit zichzelf te halen?

Rett Education is opgezet om de beste onderwijsmethodes bij Rett syndroom te promoten. Het doel is logopedisten, onderwijzers, zorgverleners en ouders bijeen te brengen, richtlijnen voor de “best practice” te ontwikkelen en vaardigheid in communicatie met mensen met Rett syndroom te optimaliseren.

Op vrijdag 11 november zijn er plenaire sessies van Susan Norwell, Hector Minto en Gerna Scholte die hun ruime ervaring met ons delen. Zij spreken met ons over de hindernissen die mensen met Rett ervaren in communicatie en tonen strategieën om deze hindernissen te omzeilen. Ook zal er aandacht zijn voor het beginnen met leren lezen en schrijven Op deze dag worden zowel low-tech als high-tech materialen gebruikt ter ondersteuning van de communicatie. De presentaties zullen in het Engels zijn maar middels een headset kunt in het Nederlands meeluisteren!

Susan Norwell en Gerna Scholte gaan op zaterdag 12 november het geleerde van vrijdag met de deelnemers in de praktijk te brengen. Om deze dag goed met elkaar te kunnen oefenen, is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar; maximaal 100. Met de eigen (oogbesturings)computer en software kunnen communicatietechnieken worden geoefend.  De presentaties zullen voornamelijk in het Engels zijn maar middels een headset kunt in het Nederlands meeluisteren!

Wij hopen, dat we op deze dagen vele therapeuten, onderwijzers en ouders van mensen met het Rett syndroom mogen verwelkomen

In gesprek met Susan Norwell

Susan Norwell, Master Special Education, uit de Verenigde Staten heeft veertig jaar ervaring in het onderwijs aan meervoudig beperkte, niet-sprekende kinderen en volwassenen. Na twaalf jaar werkzaam te zijn geweest als leerkracht in het speciaal onderwijs, is ze als zelfstandig onderwijsconsultant verder gegaan. Aanvankelijk richtte ze zich op mensen met autisme totdat zij ruim 25 jaar geleden in contact kwam met een leerling met Rett-syndroom. Norwell is de oprichter van Rett University en reist de wereld over voor privé-consultaties en lezingen over (ondersteunde) communicatie en onderwijs voor mensen met Rett-syndroom. Norwell: “Ik heb gemerkt dat ze intelligent en slim zijn. Ze zijn in staat om te leren.”
Hoog tijd voor een interview vindt Gerna Scholte, logopedist/taal-spraakpatholoog bij Response-Able en Stichting Milo. Samen met Aukje-Tjitske Dieleman, tekstschrijver en moeder van een meisje met RS, ging zij online in gesprek met Susan Norwell.

Lees hier het hele interview

Back To Top