Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Marion van den Berg is de oma van Marie en heeft in oktober een expositie gehouden van haar prachtige schilderijen in het voormalige Vughts Historisch Museum. De expositie heeft door verkoop van de schilderijen en donaties een heel mooi bedrag opgebracht voor de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging van ruim € 5.000! Deze opbrengst wordt specifiek gebruikt voor de opbouw van ons Netwerk Rett syndroom & Onderwijs en komt daarmee ten goede aan het onderwijs voor mensen met Rett syndroom. Heel hartelijk dank!

Marie opende de expositie. Zij houdt van mensen, dieren, visuele beelden, water en buitenlucht. Marion schildert al 35 jaar in pastel figuratieve kunst, portret, stilleven, landschap en dier, waarvan afbeeldingen ook op haar website www.kunstvanmarion.nl te zien zijn. Met haar scherpe waarneming en vakkundige schildertechniek weet zij met liefde voor haar omgeving haar onderwerpen verfijnd en intens uit te beelden. Nu de vleugels van haar leermeester zijn stilgevallen, heeft haar werk een verrassend nieuwe expressie gekregen. Haar oorspronkelijk werk heeft niets aan kracht ingeboet.

Voor de tweede maal verzorgde Marion een expositie. De eerste keer in 2016 is ook met veel belangstelling en succesvol verlopen en ook toen was de opbrengst voor onze vereniging.

Marie
Marie is de kleindochter van Marion en Peter, dochter van Judith en Matthijs, zus van Isabelle en Jules. Zij is 10 jaar oud en heeft het Rett Syndroom. Zij volgt dagelijks passend onderwijs op Kentalis in St- Michielsgestel. Daarnaast geniet zij van de warmte en gezelligheid van het gezin.

Onderwijs
Het onderwijstraject voor Rett kinderen is veel minder vanzelfsprekend dan voor de meeste andere kinderen. Het opbouwen van een onderwijsnetwerk kan ouders helpen hun weg daarin te vinden.
Communiceren met hun omgeving is een belangrijk aandachtspunt voor Marie en haar lotgenoten. Oogcontact, aanraking, uiten van emotie, hanteren van voorwerpen, gebruik van pictogrammen en digitale middelen helpen waar spraak en gebrekkige motoriek tekort schieten.

Maries ouders hebben via de NRSV een actieve inbreng in het organiseren van bijzondere activiteiten voor hun gehandicapte dochter.

Back To Top