Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Anna heeft het Rett syndroom en ontvangt deze week een brief van de minister van Defensie Bijleveld over de inschrijving voor militaire dienstplicht.

Op grond van de Kaderwet Dienstplicht moet iedere gemeente haar inwoners die 17 jaar worden, inschrijven voor de dienstplicht. Dit geldt vanaf 1 januari 2020 ook voor vrouwen. Gelukkig is de opkomstplicht nog opgeschort…

Anna heeft samen met haar ouders de brief gelezen en ook weer samen een antwoord teruggeschreven aan minister Bijleveld met vooral de nadruk op een eigenschap van Anna die heel goed van pas zou kunnen komen bij een eventuele vervulling van de dienstplicht.

Een brief met een knipoog, maar ook met een serieuze ondertoon.
Door zo´n brief wordt je als ouder plotseling geconfronteerd met het grote verschil van je eigen kind met ernstige meervoudige beperkingen ten opzichte van haar leeftijdsgenoten. Dat besef geeft altijd een vervelend gevoel, een gevoel van verlies, van er niet bij horen.

En bovendien: Anna heeft al een leerplicht ontheffing die bekend is bij de gemeente. Je hoopt dat de overheid dit soort informatie kan gebruiken als ze zo’n brief verzenden.

De brief van Anna:

Zeer geachte heer, mevrouw, 

Gisteren ontving ik bijgaande brief. Mijn ouders hebben deze brief aan me voorgelezen en ook hebben we samen de videoboodschap bekeken van de Minister van Defensie. Ik begrijp dat ik op basis van leeftijd en geslacht (ik ben voor gelijke kansen en plichten voor iedereen) deze brief heb ontvangen. Samen met mijn ouders heb ik dit antwoord geschreven. 

Wellicht eerst een korte toelichting. Mijn naam is Anna Linssen en ik ben geboren in april 2003. In eerste instantie heb ik me ontwikkeld als veel andere kinderen. Een paar jaar na mijn geboorte werd bij mij een ontwikkelingsachterstand geconstateerd en de diagnose Rett syndroom werd gesteld. Dit heeft er voor mij o.a. in geresulteerd dat ik sinds enige jaren rolstoel gebonden ben en ook niet kan praten. Wel kan ik ‘praten met mijn ogen’ en daardoor vaak duidelijk maken wat ik wil. Communiceren kan ik ook middels een spraakcomputer. Ik heb Leerplichtontheffing en ga dagelijks met veel plezier naar de dagbesteding van De Blauwe Vogel te Soest. 

Nu heb ik met mijn ouders nagedacht of ik, ondanks mijn beperking, een bijdrage kan leveren aan Militaire dienstplicht indien daarom wordt gevraagd. Zoals u op de foto kunt zien bij ik heel vaak erg vrolijk en maak ik graag contact met mensen. Dit heeft een ‘ontwapenend’ effect op mensen en dat lijkt me heel belangrijk :-). 

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. 

Met vriendelijke groet,
Anna Linssen 

Back To Top