Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Lees mee in deze serie waarmee we inzicht geven in de gevolgen van de Coronamaatregelen voor Rett kinderen en hun gezinnen.

Dochter Sara van twee jaar zou in april starten met wennen op het Kinderdagcentrum. Zover is het niet gekomen, want alle kinderdagcentra sloten voor die tijd hun deuren. Ook de school van broer Roel van 8 jaar en zus Sophie van 5 jaar ging dicht. Eline haar dagen raakten vol met de zorg en begeleiding van hun drie jonge kids.

Eline vertelt: “Sara is meestal een blij, vrolijk en rustig meisje. Zij brengt ons veel geluk en haar broer en zus zijn dol op haar. Omdat Sara niet altijd goed in haar velletje zit, bepaalt zij hoe de dag verloopt. Ze eet vaak moeilijk en spuugt veel, wat mij enorm veel tijd en energie kost. Maar Sophie en Roel hebben mijn aandacht ook nodig en zijn nog te klein om het huiswerk zelfstandig te kunnen maken. Het ligt allemaal op mijn bordje, want mijn man Roel kan gelukkig gewoon doorwerken. Dat is best pittig. Gelukkig komt hij ’s avonds meestal op tijd thuis, zodat we het avondritueel samen kunnen doen.”

Door corona is ook de agenda van Eline en Sara ineens heerlijk leeg, omdat de afspraken met de logo, ergo en fysio zijn afgezegd. Dat deze wekelijks ritjes en medische bezoekjes even niet doorgaan, is een verademing. Eline werkt in het weekend vaak in de ouderenzorg. Even weg van huis en verantwoordelijk zijn voor andere mensen geeft haar de nodige energie.

Deze week gaan de oudsten weer naar school toe. Eline: “De kinderen zijn blij dat ze hun vriendjes weer mogen zien. Nu zij twee dagen naar school toe kunnen, komt er voor iedereen wat meer ritme en regelmaat en krijg ik hopelijk wat meer tijd voor mijzelf. Sara blijft nog even thuis. Sara zal haar broer en zus heel erg missen, want aan aandacht, knuffeltjes en kusjes heeft ze deze weken zéker geen gebrek gehad!”

Back To Top