Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Scoliose is een veel voorkomend kenmerk van Rett syndroom.

Scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom. De wervelkolom kan buigen en kan ook enigszins roteren. De vroegste tekenen van scoliose zijn het zijwaarts leunen tijdens het zitten, staan en/of lopen. Een scoliose is in het begin flexibel, maar kan na verloop van tijd stijf en gefixeerd raken.

Waarom komt scoliose voor bij Rett syndroom?

Scoliose ontwikkelt zich door een verandering in de spierkracht en spierspanning. Een ongebalanceerde wervelkolom kan het lastiger maken om te blijven zitten en staan en kan het moeilijker maken om te lopen. Scoliose kan de vatbaarheid voor luchtweginfectie verhogen of pijn en vermoeidheid veroorzaken.

Hoe vaak komt scoliose voor bij Rett syndroom?

Hoewel scoliose niet voorkomt bij ieder kind met Rett syndroom, is het de meest voorkomende orthopedische aandoening bij Rett syndroom. Ongeveer een kwart van de kinderen ontwikkelt scoliose voor hun 6e en driekwart voor hun 15e. Kinderen die niet hebben geleerd om te lopen hebben twee maal zoveel kans op scoliose.

Foldermateriaal

Er zijn twee folders beschikbaar over dit onderwerp. Dit is een link naar een beknopte Nederlandstalige folder van Rett Syndrome Europe met informatie over behandelopties. Zie hieronder een Engelstalige uitgebreide folder met ervaringen van ouders, artsen en onderzoekers uit Australië.

Back To Top