Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Prijswinnende kersenvlaai voor Rett-meisjes

De bezoekers van de pRETTige dag 2011 werden de hele dag door getrakteerd op koffie, fris en natuurlijk Limburgse vlaai. Bakkerij Bongers stelde deze vlaaien, waaronder een heerlijke, prijswinnende kersenvlaai, gratis beschikbaar.

Klankschalensessie

‘Ontspanning voor lichaam en geest’, zo is te lezen op de diverse sites over klankschalentherapie. Bij deze oorspronkelijk oosterse behandelmethode wordt gebruik gemaakt van grote en kleinere koperen schalen, die nabij of zelfs op het lichaam worden geplaatst. De trillingen zijn niet alleen te horen, maar ook te voelen. Lia Kerkhof heeft tijdens de familiedag demonstraties gegeven met deze klankschalen. Daarnaast deelde zij ook haar ervaringen met aromatherapie met haar toehoorders. De sessies werden door de ouders, maar zeker ook door de meisjes bijzonder goed ontvangen.

Workshop Dokter Dolittle met Melise de Winter en Alexandra Alphenaar (Ronja uit GTST)

Dokter Dolittle kan met alle mensen en met alle dieren praten. Althans, dat wil Hugh Lofting, de schrijver van deze populaire kinderboeken, ons doen geloven. Dokter Dolittle heeft dat praten van zijn papegaai geleerd. De vraag of deze papegaai ook met Rett meisjes kan praten is op 25 juni positief beantwoord. Melise de Winter en Alexandra Alphenaar (Ronja uit GTST), hoofdrolspelers uit de musical Dokter Dolittle, hebben dat proefondervindelijk vastgesteld. De Rett meiden en hun broers en zussen hebben deel kunnen nemen aan workshops en daar kunnen leren hoe te spreken met dieren. Dat leverde bonte maar vooral ook vrolijke taferelen op.

Willeke Alberti zingt het thema van de dag en ziet toe op planten boom

Natuurlijk mag Willeke Alberti niet ontbreken op een dag met als thema ‘Samen zijn’. Na een wervelend optreden nam Willeke ruim de tijd om met de meisjes in contact te komen en zich met de meisjes te laten fotograferen. De fotomomenten werden slechts onderbroken om toe te zien op het planten van de ‘Samen Zijn Boom’.

Lekker relaxen in een Dutchtub, ook in de regen

Gedurende de hele dag hing er een vertrouwde en weldadige geur binnen ‘De Gaard’. Het was de geur van brandend hout dat gebruikt werd om de ‘Duchtubs’ (en ook enkele bezoekers) te verwarmen. Het verwarmde water zorgde ervoor dat degene die in de tub plaats nam, helemaal tot rust kon komen en even kon ontsnappen aan de verkoelende regen die zo nu en dan viel. Een aantal Rett meisjes maar vooral de broers en zussen hebben van de aanwezige tubs genoten.

Bartho Braat opent de pRETTige dag 2011

‘Een indrukwekkende opening van de pRETTige dag’, was het emotionele commentaar van één van de aanwezige ouders. Nadat eerst zo’n tweehonderd postduiven waren losgelaten viel er even een stilte. Deze werd doorbroken door de warme stem van Bartho. “Sommige duiven hebben iets meer aandacht nodig dan andere duiven”, sprak hij. Daarna werden symbolisch twee witte duiven losgelaten als metafoor voor al die mensen die door hun beperking meer hulp nodig hebben dan anderen, maar toch ook recht hebben om ‘uit te vliegen’.

Lone van Roosendaal wordt voorgesteld als ambassadeur en verzorgt daverende flamengo clinic

Nieuw als ambassadrice van de NRSV naast Bartho Braat, is sopraan, geprezen musicalster en bij een breder publiek vooral bekend als ‘Melanie Woesthoff’ uit de populaire tv-serie ‘Voetbalvrouwen’. Een paar geweldige muzikanten, een danser en een danseres, Spaanse muziek, castagnetten en een paar stoere moeders en meisjes bleken voldoende ingrediënten te zijn om tijdens een workshop, onder leiding van Lone, de vurige flamenco te leren dansen. Jong en oud genoten van dit optreden.

Marcel en Frank (en Anita) onderdeel van de Rett familie

Meer dan vijf miljoen kijkers, 1500 geiten, duizenden brieven. Wie deze getallen leest, weet dat het moet gaan om het populairste tv-programma van het afgelopen seizoen. Twee van de hoofdrolspelers, te weten Frank en Marcel, zijn woonachtig in het Limburgse land. Op de pRETTige dag 2011 werd duidelijk dat deze twee boeren een warm gezin hadden gevonden. Marcel bakte kilo’s aardappeltjes, daarbij gretig geholpen door ‘tante Jo’. Marcel en Anita zorgden voor geweldige fotomomenten met geiten en Rett meisjes. De uitjes bij de aardappeltjes zorgden later op de avond voor vele kleine ‘boertjes’.

RETTich soep, maar dan zonder rettich

Henk Venner en Hetty de Ridder maken zich absoluut geen zorgen als iets ‘in de soep loopt’. Samen bestieren zij de boerderij ‘Heijerhof’, waar eerlijke, biologische producten worden geteeld. “Je kunt immers overal soep van maken”, stelt Henk. “De verse ingrediënten komen voornamelijk uit onze ‘Mooshoaf’ ofwel moestuin, ieder seizoen een ander aanbod”, vult Hetty aan. Om hun woorden in culinaire daden om te zetten hebben Henk en Hetty aangeboden om de ‘soep van de (Rett) dag’ te verzorgen. Niet zomaar soep, maar soep met daarin RETTich. De soep bleek geweldig te smaken, alhoewel later bleek dat men vergeten was de rettich (groente) aan de soep toe te voegen. Er zijn geen klachten ontvangen.

Friet van Pieter en Cora

Naast soep, vlaai en andere eetbare geneugten mocht natuurlijk ook de friet niet ontbreken. Pieter van de Moosdijk had met zijn team de hele dag door voldoende klanten onder de luifel van zijn frietkar. Zo nu en dan klonk er een harde ‘Cora’ en dan verscheen het alter ego van Julliette de Wijn, keurig gehesen in de outfit van de bekende snackfabrikant, om een bestelling af te leveren. Niet alle snacks kwamen even warm aan. Julliette nam gelukkig steeds meer dan voldoende de tijd om, met wie dat wilde, op de foto te gaan.

Marian van Erkel

Ze kan met haar accordeon majeur en mineur aanwezig zijn. Het is maar net wat het moment haar ingeeft. Marian van Erkel wist ook dit jaar weer, nu met begeleiding, de juiste toon te zetten en was daarom ook dit jaar weer een welkome gast op de pRETTige dag.

Ezelrijden, springkussens, spelletjes, verzin het maar

Jozef en Maria hadden er een. Don Quichot en Sancho Panza hadden er een. De Bremer Stadsmuzikanten, Dik Trom en zelfs Pipo de Clown hadden er een. Minicamping ‘In ’t Niet’ in Maasbree stelde een ezel ter beschikking waarop, onder begeleiding, gereden kon worden door de kinderen. Verder waren er springkussens aanwezig en konden de kinderen spelletjes doen en de kinderboerderij bezoeken.

Voetballen met het eerste van Fortuna Sittard

Een aantal kinderen had zich voorbereid. Voetbalshirt en voetbalschoenen aan en alvast wat intrappen op het voetbalveld. Om iets na 13.00 uur arriveerden vier spelers uit het eerste elftal van Fortuna Sittard om een partijtje te voetballen met ‘de jongens’. Het werd een felle, maar sportieve wedstrijd. Na afloop werden shirts, voorzien van handtekening, uitgedeeld.

Een tas vol verassingen

De één wat vroeger en de ander wat later. Uiteindelijk is het tijd om huiswaarts te keren. Bij het verlaten van ‘De Gaard’ krijgt ieder gezin nog een goed gevulde en zorgvuldig samengestelde ‘Goodiebag’ mee naar huis, met daarin onder meer een handdoek met daarop de tekst ‘Samen zijn’ als blijvende herinnering aan deze geslaagde pRETTige dag.

Back To Top