skip to Main Content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Specialisten van het Rett Expertisecentrum Maastricht

Er zijn diverse specialisten betrokken bij het Expertisecentrum die allemaal ruime ervaring hebben met het Rett Syndroom.

Patiëntzorg

Het Rett Expertisecentrum Maastricht is ondergebracht bij de afdeling kindergeneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Maastricht onder leiding van prof. dr. Luc Zimmermann en prof. dr. Boris Kramer. Vanuit deze afdeling wordt de zorg gecoördineerd. Het betreft hier dan met name de poliklinische consulten. Bij de multidisciplinaire patiëntzorg zijn ook de afdelingen neurologie (dr. Joost Nicolai), orthopedie (prof. dr. Lodewijk van Rhijn) en intensieve kinderzorg (dr. Dick van Waardenburg) actief betrokken. Als kinderarts is dr. Merel Klaassens aanspreekpunt. Dr. Annemiek Wagemans is als AVG arts bij de zorg voor volwassenen betrokken.
Afhankelijk van de vragen van ouders en de behoeften van hun kind worden medewerkers van andere afdelingen ingeschakeld.
De afdeling kindergeneeskunde is de verbindende schakel naar de research activiteiten van het Expertisecentrum, die worden gecoördineerd vanuit het Gouverneur Kremers Centrum.

Even voorstellen

Luc Zimmermann

Binnen het Rett Expertisecentrum werken verschillende afdelingen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) intensief met elkaar samen. Het betreft…

Lees meer

Annemieke Wagemans

Annemieke Wagemans is Arts voor Verstandelijk Gehandicapten. Naast haar werkzaamheden binnen de Koraalgroep, een grote organisatie…

Lees meer

Onderzoek

De research activiteiten van het Expertisecentrum worden gecoördineerd vanuit het Gouverneur Kremers Centrum, via prof. dr Leopold Curfs.
Voor het toegepast onderzoek is Gill Townend de coördinator en zij geeft vanuit het Expertisecentrum leiding aan een internationaal onderzoekconsortium gericht op communicatie en Rett syndroom.
Gill Townend verricht zelf ook onderzoek naar communicatie en oogbewegingen. Op 4 juli promoveerde Gill aan de Universiteit Maastricht met haar proefschrift over Rett met als titel ‘Rett Syndrome: Recognizing the Communication Challenges, Needs and Potential of Individuals Living with a Rare Disease’.
Hanneke Borst doet de komende jaren promotieonderzoek binnen het domein fysiotherapie.

Bij het fundamenteel onderzoek zijn vanuit het Expertisecentrum Dr. Friederike Ehrhart en drs. Nasim Sangani actief betrokken. Dr. Ehrhart samen met prof. dr. Chris Evelo van de afdeling Bioinformatica en drs. Nasim Sangani samen met prof. dr. Chris Reutelingsperger van de afdeling Biochemie.

Landelijk netwerk Rett Syndroom & Logopedie

Gerna Scholte
Gerna Scholte
Dr. Gill Townend
dr. Gill Townend

Aanspreekpunten voor het netwerk Rett Syndroom & Logopedie zijn Gerna Scholte en dr. Gill Townend.

Landelijk netwerk Rett Syndroom & Fysiotherapie

Hanneke Borst
Hanneke Borst

Aanspreekpunt voor het netwerk Rett Syndroom & Logopedie is Hanneke Borst.

Europese samenwerking

Vanuit het Rett Expertisecentrum Maastricht is dr. Gill Townend ook de spin in het web voor de Europese samenwerking, met name voor het beter inzichtelijk maken van de rol en betekenis van de Rett syndroom ouderverenigingen in de Europese landen. Zij doet dit in samenwerking met de Europese Rett syndroom vereniging, Rett Syndrome Europe.

Back To Top