Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

In de aanloop naar ons symposium over Educatie op vrijdag 3 november a.s. stellen wij elke spreker van die dag een aantal vragen. Zo krijg je alvast een beetje een idee wat je kunt verwachten van de presentaties van al deze sprekers. De tweede die we deze vragen stellen is Anja Biemans.

Wie ben je?
Anja Biemans, sinds 2014 directeur van het VO Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Fryslân-Noard. In deze functie probeer ik, in het belang van de jongere, de best passende (onderwijs/ontwikkel) plek voor deze jongeren te organiseren.

Hoe ben je betrokken bij Rett syndroom?
In april 1989 is onze dochter Annika geboren. Op bijna 3 jarige leeftijd werd bij haar het Rett syndroom vastgesteld. In 2000 werd dit bevestigd door de uitslag van het genetisch onderzoek (MECP RX 168). In die beginjaren was ik samen met mijn man betrokken bij stichting netwerk Rett syndroom, vanuit Nederland de link met de Belgische Rett syndroom vereniging. Later is daar de NRSV uit voortgekomen.

Wat raakt je als het om (EMB en) educatie gaat?
Ik vind professioneel maar ook als moeder dat je ‘eruit moet halen wat erin zit’. Dit is natuurlijk relatief, maar ik ben ervan overtuigd dat ook kinderen / mensen met (Z)EMB ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Het is daarom mijn (onze) plicht om ze hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen en in ze te geloven.

Wat wil je ons vertellen in je presentatie?
Hoe het Nederlandse (passend) onderwijs systeem in elkaar zit en hoe je daar als ouder van een (Z)EMB kind het beste je weg in kan vinden. Daarnaast zal ik een aantal voorbeelden geven van mogelijkheden die er zijn op het grensvlak van zorg / educatie en onderwijs.

Wat hoop je dat we onthouden van je verhaal?
Dat elk kind /mens zich een levenslang kan blijven ontwikkelen als daar maar genoeg mogelijkheden voor geboden worden. Dit kan zowel binnen als buiten het (formele) onderwijssysteem.

Meld je aan voor het symposium Educatie!

Back To Top