Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

In de aanloop naar ons symposium over Educatie op vrijdag 3 november a.s. stellen wij elke spreker van die dag een aantal vragen. Zo krijg je alvast een beetje een idee wat je kunt verwachten van de presentaties van al deze sprekers. De negende spreker die we deze vragen stellen is Aukje-Tjitske Dieleman.

1. Wie ben je?
Ik mag de moeder zijn van Adriënne met Rett syndroom. Door haar heb ik me verdiept in ondersteunde communicatie (OC) en ook in het bijna magische proces van leren lezen en schrijven. Het is mijn droom dat ze zodanig leert lezen en schrijven dat ze de beperkingen van OC met picto’s kan omzeilen.

2. Hoe ben je betrokken bij Rett syndroom?
Mijn oudste dochter van 13 jaar heeft het.

3. Wat raakt je als het om (EMB en) educatie gaat?
Dat bij sprekende kinderen niemand zich afvraagt of ze ergens aan toe zijn. Er wordt gewoon begonnen met leren. Terwijl aan veel Rett kinderen (laat staan volwassenen met Rett) en anderen met het verschrikkelijke label EMB vaak niets aangeboden wordt, tenzij iemand zich daar ontzettend hard voor maakt. Dat is oneerlijk.

4. Wat wil je ons vertellen in je presentatie?
Hoe ik thuis Adriënne probeer te leren lezen en schrijven, waarom dat belangrijk is, en wat voor haar werkt en niet werkt. Ik wil graag mijn zoektocht hierin delen in de hoop de zoektocht van andere ouders (en professionals) te verkorten.

5. Wat hoop je dat we onthouden van je verhaal?
Dat kinderen en volwassenen met Rett meer kunnen leren dan je denkt. Dat je geen plotselinge wonderen moet verwachten en dat je het als ouder ook niet allemaal zelf hoeft te doen. Maar ik zou elke ouder en elke professional willen uitdagen om eens een ‘leap of faith’ te nemen en te zien wat je kind of leerling daarmee doet. Gewoon proberen, gewoon doen. Niet te snel opgeven. En de persoon met Rett zoveel mogelijk zelf laten meebeslissen.

Meld je aan voor het symposium Educatie!

Back To Top