Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

In de aanloop naar ons symposium over Educatie op vrijdag 3 november a.s. stellen wij elke spreker van die dag een aantal vragen. Zo krijg je alvast een beetje een idee wat je kunt verwachten van de presentaties van al deze sprekers. De zesde die we deze vragen stellen is Hanneke Borst.

1. Wie ben je?
Ik ben Hanneke Borst, een kinderfysiotherapeut met 10 jaar werkervaring met meiden met Rett syndroom. Naast deze functie op een KDC ben ik sinds 2018 actief als coördinator van het netwerk Rett Syndroom & Fysiotherapie en doe ik vanuit het Rett Expertisecentrum onderzoek binnen het domein fysiotherapie bij Rett syndroom.

2. Hoe ben je betrokken bij Rett syndroom?
Op KDC Esse Zoom, waar ik werk, zaten op een gegeven moment 7 meiden met Rett syndroom. Toen ik mijn masterthesis moest schrijven voor de masteropleiding tot kinderfysiotherapeut, koos ik daarom als onderwerp Rett syndroom. En zo is het balletje gaan rollen…

3. Wat raakt je als het om (EMB en) educatie gaat?
Educatie is zo breed! Iedereen kan leren, iedereen heeft mogelijkheden om te ontwikkelen, of dat nu in grote stappen of in kleine stapjes is. Ik ben super enthousiast over de communicatieve mogelijkheden van de laatste jaren om mensen met EMB en specifiek mensen met Rett syndroom te ondersteunen, zodat ze meer kunnen ontwikkelen dan wat eerder mogelijk leek.

4. Wat wil je ons vertellen in je presentatie?
Beweging is enorm belangrijk om te kunnen leren en ontwikkelen: ten eerste om de leefwereld te vergroten, maar zeker ook om alert en betrokken te blijven. Daar zal ik handvatten en tips voor geven, waar leerkrachten, maar ook begeleiders en ouders praktisch mee aan de slag kunnen.

5. Wat hoop je dat we onthouden van je verhaal?
De belangrijkste boodschap is dat beweging essentieel is voor de alertheid en voor het leervermogen. En dat hoeft niet veel energie of tijd te kosten, maar levert wel heel veel op!

Meld je aan voor het symposium Educatie!

Back To Top