Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

In de aanloop naar ons symposium over Educatie op vrijdag 3 november a.s. stellen wij elke spreker van die dag een aantal vragen. Zo krijg je alvast een beetje een idee wat je kunt verwachten van de presentaties van al deze sprekers. De vijfde die we deze vragen stellen is Lilian Groenendaal.

1. Wie ben je?
Ik ben Lilian Groenendaal en ik ben 35 jaar. Bijna 5 jaar geleden ben ik gestart als ZZP’er in de zorg/hulpverlening en heb ik een opleiding gevolgd tot systemisch coach.
De stap naar ZZP’er heb ik gemaakt omdat mijn hart ligt bij mensen helpen met heel uiteenlopende beperkingen en mogelijkheden. Dit doe ik graag met álle mogelijkheden en zo min mogelijk vanuit de beperking. Ik geloof dat dit het beste tot zijn recht komt in hun vertrouwende omgeving en dat kan ik op deze manier doen.

2. Hoe ben je betrokken bij Rett syndroom?
4 jaar geleden waren de ouders van Jileyna, een 10-jarig meisje met het Rett syndroom, op zoek naar een enthousiaste begeleider voor hun dochter en ik kon me in die omschrijving vinden.
Na contact en een gesprek mocht ik aan het werk met Jileyna. Ik leerde niet alleen haar en haar ouders kennen maar ook het Rett syndroom. Ik leerde vooral de mogelijkheden kennen doordat haar ouders vooral vanuit mogelijkheden kijken en het ontzettend grote doorzettingsvermogen van Jileyna.

3. Wat raakt je als het om (EMB en) educatie gaat?
Iedereen heeft schatten en als we die op de juiste manier belichten zullen ze gaan schitteren. Het gaat om de manier waarop… Wat je ook beperkt, er is altijd een manier om te ontwikkelen of stapjes te maken. Zolang we kijken naar de mogelijkheden is er voor iedereen passende educatie.

4. Wat wil je ons vertellen in je presentatie?
Ervaring delen is kennis vermenigvuldigen. Daarom wil ik graag vertellen over de ervaring die ik heb met ‘Grej of the day’ aanbieden bij Jileyna en vertellen wat het ons gebracht heeft.

5. Wat hoop je dat we onthouden van je verhaal?
Ik hoop dat andere kinderen en betrokkenen van kinderen met het Rett syndroom net zo enthousiast worden over ‘Grej of the day’ als wij. Vooral hoop ik dat er onthouden wordt dat er vaak meer mogelijk is dan het in eerste instantie lijkt.

Meld je aan voor het symposium Educatie!

Back To Top