Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Vrijdag 31 januari jl. vond de tweede studiedag over Communicatie bij Rett syndroom plaats, bedoeld voor teams rondom een persoon met Rett syndroom. Deze keer waren naast de professionals ook ouders uitgenodigd, en dit bleek in een behoefte te voorzien. Er waren 18 teams aanwezig, bestaande uit een mix van moeders, vaders, groepsbegeleiders, gedragsdeskundigen, logopedisten, andere therapeuten, en zorgverleners. Dr. Gill Townend en drs. Hanneke Borst van het Rett Expertisecentrum te Maastricht verzorgden deze studiedag.

Gill Townend begon de dag met een samenvatting van de internationale Richtlijn over Communicatie die bijna uitgebracht wordt. De Nederlandse versie wordt na de Engelse versie online beschikbaar gesteld en zal gratis te downloaden zijn. Een aantal hoofdlijnen: gebruik zowel naast een high-tech communicatiesysteem ook low-tech strategieën, zoals Beste Ja, een Ja/Nee-strip en Partner Ondersteund Scannen. Het is nooit te vroeg of te laat om te beginnen. Je ziet aan de buitenkant van een persoon met Rett syndroom niet wat hij/zij begrijpt, dus benader een persoon met Rett syndroom met een open blik voor de mogelijkheden die het heeft.

Een van de logopedisten uit het netwerk en een ouder zelf gaven voorbeelden van het traject dat een aantal kinderen heeft doorlopen in de ontwikkeling van hun communicatie: van het gebruik van foto’s en liedjes tot de inzet van ja/nee kaartjes en de oogbestuurde spraakcomputer.

Tijdens de lunch was er gelegenheid om een aantal verschillende high-tech systemen (oogbestuurde computers en tablets) te bekijken en uit te proberen. Met rollenspellen uit het dagelijks leven gingen we daarna gericht oefenen met high-tech en low-tech systemen. Zo werden er cappuccino’s besteld (begrijpt de ober wat je wilt, als je koffie-melk-chocolade zegt?), gesprekjes gevoerd over welk tijdschrift je wil lezen en wat je in het weekend hebt meegemaakt. Met nieuwe inzichten en doelen voor zowel de persoon met Rett syndroom als het team eromheen, besloten we deze drukbezochte en informatieve dag.

Mocht je deze studiedag hebben gemist en heb je wel interesse in een studiedag over de eerste stappen in Communicatie? Er wordt een nieuwe studiedag georganiseerd over enkele maanden. Houd de website en onze Facebook pagina in de gaten, hier zal de nieuwe studiedag worden aangekondigd.

Back To Top