Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Hoe zet je als team van zorgverleners en therapeuten de volgende stap in communicatie met een persoon met het Rett syndroom met behulp van Ondersteunde Communicatie (OC)? Hoe zorg je voor een gezamenlijke visie en bejegening rondom kinderen en volwassenen die OC gebruiken? Hoe stel je samen doelen op voor communicatie? Communicatie is niet alleen een taak voor de logopedist, ook in de omgang met begeleiders, andere therapeuten en de gedragsdeskundige is communicatie een belangrijk middel. De mogelijkheden van OC zijn de afgelopen jaren toegenomen, zowel in low-tech als in high-tech middelen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om tot communicatie en contact te komen.

Op 14 juni vond een studiedag plaats waarin teams werden toegerust om antwoord te geven op deze vragen. De studiedag was gericht op teams van minimaal twee personen rondom een cliënt, zoals een logopedist en begeleider, of een team van een aantal therapeuten, gedragskundige en begeleider.
Deze bijeenkomsten voorzien duidelijk in een behoefte, want er waren wel 80 professionals aanwezig. Daarnaast waren Hanneke Borst, kinderfysiotherapeut, Gerna Scholte, logopedist, Gill Townend, onderzoeker en communicatiespecialist, Mariëlle van den Berg, voorzitter NRSV en Dr. Leopold Curfs, Directeur Rett Expertise Centrum ook aanwezig namens de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging en het Rett Expertise Centrum.

Tijdens deze bijeenkomst werd aandacht besteed aan zowel de theorie als de praktijk. Gerna Scholte gaf de aftrap met een presentatie over low-tech en high-tech communicatiesystemen. Gill Townend lichtte een tipje van de sluier op van de internationale richtlijn voor communicatie, die dit jaar uitgebracht wordt. De samenwerking in teams werd geïllustreerd aan de hand van 3 casusbesprekingen.

In het middagprogramma was er veel gelegenheid om zelf aan de slag te gaan met communicatiesystemen. In de lunchpauze was er gelegenheid voor het uitproberen van verschillende systemen voor eye-gaze computers. 4 leveranciers hadden diverse types hardware en software meegenomen om te demonstreren. Na de pauze gingen we aan de slag met praktische opdrachten om met behulp van de communicatiesystemen een gesprekje te voeren over eten, fysiotherapie of het naar huis gaan. De teams keken met behulp van een SWOT-analyse naar de sterke en zwakke punten van de eigen Rett-cliënt, en identificeerden uitdagingen en valkuilen. Hiermee kunnen doelen worden opgesteld om de komende tijd mee aan de slag te gaan.

Het was een inspirerende dag, die goed gewaardeerd werd. Vooral de aanwezigheid van andere disciplines dan alleen logopedie werd als heel prettig ervaren. Communicatie gebeurt niet alleen bij de logopedist; alle therapeuten, begeleiders en andere betrokkenen zijn ‘communicatiepartners’. Als een meisje bij de ene communicatiepartner wel kan communiceren, maar bij de andere geen mogelijkheid krijgt hiertoe, beperk je de relatie en zeker ook het plezier en de medewerking van de cliënt. We gaan met vernieuwd enthousiasme aan de slag met zowel low-tech en high-tech systemen.

 

Back To Top