Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

11 oktober jl. was een studiedag voor het netwerk Rett Syndroom & Logopedie en het netwerk Rett Syndroom & Fysiotherapie in Nieuwegein.

Het netwerk Rett syndroom & Fysiotherapie had een dag met gevarieerde onderwerpen en veel tijd voor discussie. Zij bespraken en dachten mee over bijzonderheden in de sensorische informatie-verwerking bij Rett, de invulling van 30 minuten fysiotherapie per week en casuïstiek over kaak-klachten. Dr. Lodewijk van Rhijn, orthopedisch chirurg bij o.a. het Rett Expertise Centrum Maastricht, bood meer inzicht in scoliose bij Rett, waarna een geanimeerde discussie volgde. De aanwezigen hebben veel ideeën en inspiratie opgedaan en nemen dit mee naar hun ‘eigen’ meiden met Rett syndroom.

Op de foto de aanwezigen van het netwerk
Rett syndroom & Fysiotherapie

Het netwerk Rett syndroom & Logopedie ging ’s morgens in op onderwijs. Het ging o.a. over de uitdagingen die komen met deelname aan regulier onderwijs op een gewone basisschool. Op veel plekken zijn logopedisten inmiddels betrokken bij het geven van beginnend onderwijs gericht op het vergroten van het besef van de wereld om je heen, leren lezen en ‘schrijven’, maar er is meer expertise nodig op dit vlak. Verder ging het over de nieuwe Richtlijn Communicatie die in januari 2020 in het Engels gepubliceerd zal worden. Het was goed om te ervaren dat veel aanwezigen eigenlijk in de praktijk al werken volgens deze richtlijn. Zo hopen we voor elkaar te krijgen dat de richtlijn door heel Nederland snel gemeengoed zal worden.

Back To Top