Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Fysiotherapie & Rett syndroom
Zeer waarschijnlijk krijgt jullie kind regelmatig fysiotherapie, maar misschien ook nog niet of niet meer. Aansluitend op de NRSV Zomerserie over logopedie en Ondersteunde Communicatie, bieden we de komende weken webinars aan over fysiotherapie. De webinars zijn speciaal bedoeld voor ouders van een kind met Rett syndroom en direct betrokkenen. Wij willen er zo voor zorgen dat jullie beschikken over de benodigde kennis om jullie kind optimaal te ondersteunen in het dagelijks leven. De webinars over fysiotherapie staan gepland op een aantal dinsdag- en donderdagavonden.

Wat is een webinar?
Als je nog niet eerder aan een webinar hebt deelgenomen, vraag je je misschien af wat een webinar is. Een webinar is eigenlijk gewoon een presentatie zoals je die van ons gewend bent op het symposium. In een webinar wordt de presentatie alleen online gegeven, dat betekent dat je naar de webinar kunt kijken en luisteren door op het moment dat deze plaats vindt achter je computer te zitten en je aan te melden via de link.

Vooraf inschrijven
Je kunt je nu al inschrijven voor de webinar. Wil je je inschrijven? Dan klik je op de link onder de beschrijving van de webinar naar keuze. Na inschrijven ontvang je een e-mail met een weblink. Via die weblink neem je deel aan de webinar op het moment dat de webinar gepland staat. Een uur voordat de webinar begint, ontvang je nog een herinnering e-mail met dezelfde weblink. Je kunt je voor zoveel webinars inschrijven als je wilt.

Later terugkijken
Als het jou niet lukt om op het moment dat de webinar wordt uitgezonden deel te nemen, kun je de opname terugkijken. De link naar de video van de opname krijg je automatisch in je Postvak In (e-mail) als je jezelf hebt ingeschreven voorafgaand aan de webinar.

Onderwerp: Introductie Fysiotherapie
Datum: Dinsdag 20 augustus 2019
Tijdstip: 20:30 uur – 21:15 uur
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: Deze webinar vormt een introductie op het thema bewegen en fysiotherapie. De meeste kinderen met Rett ondervinden behoorlijk wat belemmeringen tijdens bewegen en het volhouden van hun houding. De fysiotherapeut kan helpen en werkt vaak ook samen met een ergotherapeut. In deze webinar lichten we toe waar de fysiotherapeut zich mee bezig houdt en welke onderdelen horen bij de werkzaamheden van de ergotherapeut.
Aanmelden:   https://attendee.gotowebinar.com/register/5723056279929275917?source=RettNL

Onderwerp: Rett syndroom & Grove Motoriek
Datum: Donderdag 22 augustus 2019
Tijdstip: 20:30 uur – 21:15 uur
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: De grove motoriek wordt onder de loep genomen in de tweede webinar, denk bijvoorbeeld aan de verschillende looppatronen en de verschillende manieren om de grove motoriek te trainen. Hydrotherapie, de Firefly Upsee en een loopband bieden onder andere mogelijkheden om te oefenen. De grove motoriek kan gemeten worden met de RSGMS (Rett Syndrome Gross Motor Scale). Hanneke bespreekt hoe dit werkt en hoe je deze kunt gebruiken.
Aanmelden:   https://attendee.gotowebinar.com/register/8588242844425569037?source=RettNL

Onderwerp: Rett syndroom & Fijne Motoriek
Datum: Dinsdag 27 augustus 2019
Tijdstip 20:30 uur – 21:00 uur
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: De stereotype handbewegingen zijn voor onze meiden heel kenmerkend, ook al doet ieder kind het net op zijn of haar eigen manier. Ze belemmeren onze kinderen, maar er zijn ook mogelijkheden. Sommige meisjes gebruiken elleboogspalken, om het handenwringen te verminderen. Hanneke vertelt jullie er graag meer over en bespreekt ook welke materialen en hulpmiddelen gebruikt kunnen worden om de fijne motoriek te trainen.
Aanmelden:   https://attendee.gotowebinar.com/register/3329011547448386315?source=RettNL

Onderwerp: Spalken & Aangepaste schoenen
Datum: Donderdag 29 augustus 2019
Tijdstip: 20:30 uur – 21:00 uur
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: Hanneke bespreekt in haar vierde webinar aangepaste schoenen, spalken voor de voeten en voor de armen. Het zijn hulpmiddelen die ons kind kunnen helpen. In deze webinar wordt een overzicht gegeven van de verschillende aanpassingen die mogelijk zijn. Niet iedereen heeft dezelfde aanpassingen nodig. Hanneke legt uit hoe het zit met de indicaties en het onderhoud van de hulpmiddelen als je die verstrekt hebt gekregen. Er zijn een aantal voor- en nadelen aan te wijzen en die zullen tot slot besproken worden.
Aanmelden:  https://attendee.gotowebinar.com/register/7824910195378516235?source=RettNL

Onderwerp: Scoliose
Datum: Dinsdag 3 september 2019
Tijdstip: 20:30 – 21:15 uur
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: Niet ieder Rett kind ontwikkelt een scoliose, maar velen helaas wel. Hanneke bespreekt hoe vaak het voorkomt en of we er iets aan kunnen doen om het ontstaan van een scoliose tegen te kunnen gaan. Er zijn een aantal conservatieve opties ter behandeling/ondersteuning; overcorrectie, uptime en een korset. Hanneke legt uit wat met elk van deze opties word bedoeld. Zoals wellicht bekend  bestaat ook de mogelijkheid tot opereren. Een dergelijke operatie kan ingrijpend zijn. Hanneke bespreekt ervaringen, de voor- en de nadelen.
Aanmelden:   https://attendee.gotowebinar.com/register/893286528180699659?source=RettNL

Onderwerp: Statafels en loopwagens
Datum: Donderdag 5 september 2019
Tijdstip: 20:30 uur – 21:15 uur
Presentator: Hanneke Borst
Beschrijving: Met behulp van statafels en loopwagens kunnen we onze Rett kinderen helpen om vaker rechtop te staan en zo verschillende houdingen aan te nemen. Er zijn verschillende soorten statafels en loophulpmiddelen die we kunnen gebruiken, wil je weten welke? Volg dan deze webinar, want Hanneke bespreekt ze allemaal en zal ook uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende hulpmiddelen.
Aanmelden:  https://attendee.gotowebinar.com/register/3891221529544974603?source=RettNL

De eerder uitgezonden webinars blijven beschikbaar, de links zijn te vinden op de website van de NRSV. U kunt zich inschrijven en dan krijgt u toegang tot de opname.

Back To Top