Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

De zomer is in volle gang en ook de Zomerserie Webinars! Inmiddels zijn er 6 webinars uitgezonden en de volgende 6 webinars staan in gepland. Er is een webinar over Communicator 4 en Communicator 5, het programma dat veel NRSV leden thuis gebruiken op hun spraakcomputer. Deze wordt gevolgd door een webinar over de rechten van onze kinderen aan de hand van het VN-verdrag. Op 5 augustus word uitleg gegeven over Look to Learn en het relatief nieuwe progamma Look to Read dat sinds dit kalenderjaar ook in het Nederlands vertaald is. Het zijn programma’s die de mogelijkheid geven om te spelen en met letters aan de slag te gaan. Op 12 augustus besteden we aandacht aan samen spelen en spelen met speelgoed met een infrarood afstandsbediening.

Wat is een webinar?

Een webinar is eigenlijk gewoon een presentatie zoals je die gewend bent van het NRSV symposium, maar dan via het internet. Je klikt op de link en registreert je als je aan de genoemde webinar deel wilt nemen. Een uurtje voordat de webinar van start gaat, krijg je automatisch een e-mail met daarin de link die je kunt gebruiken om de webinar, met de presentatie op internet, bij te wonen. Je kunt dus gewoon lekker thuis op de bank met een kop koffie nieuwe informatie tot je nemen. We hopen op die manier belangrijke informatie voor al onze leden toegankelijk te maken.

Vorige webinars terugkijken

De presentaties die al uitgezonden zijn, zijn opgenomen. De opnames zijn beschikbaar om terug te kijken. Als je je nu registreert voor een webinar die al voorbij is, krijg je daarna automatisch de opname te zien.

Nog meer webinars worden voorbereid

Naast deze 6 webinars zullen wij nog meer webinars voorbereiden. Fysiotherapeut Hanneke Borst zal een aantal webinars verzorgen vanuit haar vakgebied en ervaring. Houd de prettmail dus goed in de gaten de komende weken.

Geplande webinars

Titel: Communicator 5 (en 4) en Sono Flex, software voor de spraakcomputer
Datum: 29 juli 2019
Tijd: 20:30 – 21:15 uur
Beschrijving: Er zijn veel bladensets beschikbaar voor Nederlandstalige gebruikers van spraakcomputers. Deze kant en klare bladensets bieden uiteenlopende mogelijkheden. In deze webinar geven we je handvatten, zodat het je minder overweldigd en je daarna beter zicht hebt op de mogelijkheden. We bespreken de voor en de nadelen van Communicator (4 en) 5 in het gebruik met personen met het Rett syndroom. Communicator is het programma waar veel Rett meiden zijn begonnen voor de communicatie. We lichten toe hoe dat zo gekomen is.
Aanmelden: https://attendee.gotowebinar.com/register/5124694354913583875?source=RettNL

Titel: Bill of rights en het VN-verdrag rechten voor personen met een handicap
Datum: 29 juli 2019
Tijd: 21:30 – 22:15 uur.
Beschrijving: Onze kinderen met het Rett syndroom hebben rechten, niet omdat zij het Rett syndroom hebben, wel omdat zij mens zijn. In het VN-verdrag voor mensen met een handicap is vastgelegd welke rechten zij hebben. Bijvoorbeeld recht op passende communicatieondersteuning, goede gezondheidszorg en deelname aan de maatschappij. Helaas is het VN-verdrag voor veel mensen nog onbekend. In deze webinar lichten we er een aantal artikelen uit, die volgens ons van toepassing zijn op onze kinderen met Rett syndroom.
Aanmelden: https://attendee.gotowebinar.com/register/4540349004860268556?source=RettNL

Titel: Look to Learn en Windows Controle
Datum: 5 augustus 2019
Tijd: 20:30 – 21:15 uur
Beschrijving: Op de oogbestuurde computer kun je naast communicatieprogramma’s ook gebruik maken van speel-leerprogramma’s zoals Look to Learn. In deze webinar leggen we uit hoe het het werk en geven we toelichting op de verschillende spellen die beschikbaar zijn. De spellen verschillen namelijk in moeilijkheidsgraad. In de webinar bespreken we hoe het programma gebruikt kan worden tijdens een eerste observatie, een proefperiode en daarna. Het programma wordt meestal niet door de zorgverzekeraar vergoed.
Naast Look to Learn kun je ook gebruik maken van Windows Controle om reguliere ‘muis spelletjes’ te spelen op websites. Deze webinar geeft uitleg.
Aanmelden: https://attendee.gotowebinar.com/register/5140146891330700801?source=RettNL

Titel: Look to Read
Datum: 5 augustus 2019
Tijd: 21:30 – 22:15 uur
Beschrijving: In het najaar van 2018 is Look to Read op de markt gekomen. Look to read is een programma dat kinderen, die gebruik maken van een oogbestuurde computer, in staat stelt om zelfstandig leeservaring op te doen.
In deze webinar bekijken we een aantal functies van het programma en bespreken we hoe het gebruikt kan worden om de ontwikkeling van personen met het Rett Syndroom te ondersteunen en te stimuleren.
Aanmelden: https://attendee.gotowebinar.com/register/4041075068205866753?source=RettNL

Titel: Spelen met andere kinderen en leren met plezier
Datum: 12 augustus
Tijd: 20:30 – 21:15 uur
Beschrijving: Kinderen leren spelenderwijs, door alleen en samen te spelen ontwikkelt een kind zich. Voor onze dochters is dit zelfstandig spelen en samen spelen niet zo vanzelfsprekend. Zij hebben een omgeving nodig die aangepast is (hulpmiddelen) en de leeftijdsgenootjes hebben ook een beetje extra voorbeeld nodig. De leeftijdsgenootjes willen wel graag, maar hoe doe je dat nou precies? In deze webinar willen we tips geven en laten zien dat het mogelijk is om heel gewone spelletjes ook samen te spelen. We willen je inspireren en op weg helpen.
Aanmelden: https://attendee.gotowebinar.com/register/7049874344096928267?source=RettNL

Titel: Spelend leren de omgeving te bedienen, IR-speelgoed
Datum: 12 augustus
Tijd: 21:30 – 22:15 uur
Kinderen leren spelenderwijs en daarom is het leuk om al op jonge leeftijd gebruik te leren maken van IR-speelgoed. Waar onze kinderen nu een knuffeltje bedienen of een vogeltje laten zingen, kunnen zij ‘later’ ook de tv bedienen, een deur openen, gordijnen dichtdoen doormiddel van een speciaal geprogrammeerde knop op de spraakcomputer met infrarood zender. In deze webinar geven we een introductie over IR en uitleg over hoe je het programmeert voor een klein aantal softwareprogramma’s/hardwares.
Aanmelden: https://attendee.gotowebinar.com/register/5018197857804258059?source=RettNL

Back To Top