Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Minthe

Hoi, ik heet Minthe.

Ik ben dol op avonturen beleven, buiten zijn en alles wat muziek maakt.

Het meest gelukkig ben ik met contact en een dikke knuffel, dan stralen mijn ogen
Door het Rett Syndroom kan ik niet praten, op mijn spraakcomputer oefen ik vol trots mijn eerste woordjes.

Minthe is een lieve en leuke peuter van twee en half jaar. Zij verovert met haar ogen velen harten. Dat is maar goed ook, want dit kleine meisje heeft Rett syndroom.Precies een jaar geleden op een mooie zomerse dag, zet deze diagnose het leven van dit jonge gezin op z’n kop. Het is vreemd, de eerste maanden van haar leven is zij een zoet en lief meisje, die alles volgens de boekjes doet. Hoewel, niet helemaal, want haar motorisch ontwikkeling blijft wat achter. Mama denkt; ‘dat klopt niet’, papa en het consultatiebureau geven haar liever wat meer tijd.

De zorgen worden groter, Minthe drinkt niet meer goed en spuugt veel. Ze keert in zichzelf, stopt met omrollen en pakt haar speeltje niet meer vast. De twijfel groeit, doen haar ouders iets niet goed?

Het Sylvia Tóth centrum in Utrecht doet onderzoek en brengt na spannende weken het slechte nieuws. Het mooiste meisje van de wereld heeft het Rett syndroom. Haar ouders zijn aangeslagen en in shock, maar voelen vooral de liefde groeien voor hun kwetsbare, lieve, kleine meisje.

Ze zoeken hoop en houvast. Dat vinden ze binnen het revalidatiecentrum waar Minthe met de juiste hulpmiddelen stappen maakt in haar ontwikkeling. Ze besluiten een wereldreis te maken. Minthe ziet in drie maanden vanuit de rugdrager zes landen. Genieten van en met elkaar en de tijd nemen om te rouwen, te verwerken en emoties een plek te geven.

De reis van hun leven.

Lees het hele verhaal in Rett magazine 65.

<PortRett gepubliceerd in 2023>
Back To Top