Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

In de aanloop naar ons symposium over Educatie op vrijdag 3 november a.s. stellen wij elke spreker van die dag een aantal vragen. Zo krijg je alvast een beetje een idee wat je kunt verwachten van de presentaties van al deze sprekers. De achtste die we deze vragen stellen is Gerna Scholte.

Wie ben je?
Mijn naam is Gerna Scholte, Ik werk als Taal- Spraakpatholoog/Logopedist veel met mensen met Rett syndroom. Sinds 1 juni 2022 woon ik weer in Nederland, na 4 jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond. Het is een feest om weer dicht bij familie en Nederlandse vrienden te wonen en alledaagse momenten samen te beleven.

Hoe ben je betrokken bij Rett syndroom?
In de afgelopen 13 jaar is het Rett syndroom en Ondersteunde Communicatie de rode draad door mijn werkzame leven geweest. Als onderdeel van de Master Taal- en Spraakpathologie aan de Radboud Universiteit deed ik mijn eerste literatuurstudie naar het Rett syndroom en de mogelijkheden die Ondersteunde Communicatie biedt en daarna heb ik met veel plezier samengewerkt met Prof. Hans van Balkom van Stichting Milo. Op verschillende nationale en internationale congressen mocht ik vertellen over de manier waarop we o.a. Rett ouders begeleidden in het leren om OC te gebruiken met hun kind. Inmiddels is duidelijk dat er zoveel meer mogelijk is en dat OC echt kansen biedt, hoewel het ook complex is om het thuis en op school goed vorm te geven.

Sinds 2016 werk ik als zelfstandig Taal-Spraakpatholoog/Logopedist vanuit mijn praktijk Response-able. Door het hele land leg ik huisbezoeken af, om ouders thuis te helpen om ook daar die spraakcomputer en andere OC-strategieën te gebruiken. In die tijd verdiepte ook de samenwerking met Dr. Gill Townend en in 2017 lanceerden wij, samen met de NRSV, het Netwerk Rett Syndroom & Logopedie.

Wat raakt je als het om (EMB en) educatie gaat?
In de afgelopen jaren heb ik wel 100 verschillende meisjes en dames met het Rett syndroom ontmoet in Nederland en daarbuiten. Sommigen kortdurend tijdens familiedagen en congressen, heel veel anderen voor een langere periode van directe logopedie. Eén ding hebben ze gemeen; allemaal hebben ze de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe ervaringen op te doen en te genieten van nieuwe dingen ontdekken. Iets doen dat nieuw is, vormt de basis van educatie en leren. Het raakt me dat deze kinderen en volwassenen zo afhankelijk zijn van de verwachting en de hoop die ik heb voor hen, want als ik meer verwacht, zal ik meer aanbieden en kunnen zij meer laten zien!

Wat wil je ons vertellen in je presentatie?
Mogen en kunnen meedoen op de plek en de manier die voor de persoon met Rett syndroom (en de ouders) zo belangrijk is, dat wens ik iedereen toe. Participatie gaat om meedoen op die plekken en met die mensen die voor jou belangrijk zijn; voor de een is dat de lokale school waar broertjes en zusjes ook naartoe gaan, voor de ander is het de verjaardag van een oom, tante of goede vriend. Zo vaak is het voor ouders en de persoon met Rett syndroom niet vanzelfsprekend. Een van de oorzaken is dat veel mensen onbekend zijn met Ondersteunde Communicatie en niet goed weten waar te beginnen. Ze voelen zich ongemakkelijk, maar willen wél! In de presentatie kijken we naar een aantal strategieën om de participatie te doen toenemen.

Wat hoop je dat we onthouden van je verhaal?
Iedereen, ook vrienden en familie, kunnen leren om gebruik te maken van Ondersteunde Communicatie. Samen is er zoveel vreugde te beleven.

Meld je aan voor het symposium Educatie!

Back To Top