Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Dr. Gill Townend

In de aanloop naar ons symposium over Educatie op vrijdag 3 november a.s. stellen wij elke spreker van die dag een aantal vragen. Zo krijg je alvast een beetje een idee wat je kunt verwachten van de presentaties van al deze sprekers. De zevende die we deze vragen stellen is Gill Townend.

Wie ben je?
Ik ben docent en onderzoeker (spraak-taal therapie) bij de “School of Psychology and Clinical Language Sciences at the University of Reading” and “Research Lead for Rett UK” in het Verenigd Koninkrijk. Voorheen onderzoeker bij het Rett Expertisecentrum Nederland te Maastricht. Ik ben ook lid van de wetenschappelijke adviesraad van Rett Syndrome Europe.

Hoe ben je betrokken bij Rett syndroom?
Sinds 2013 ben ik betrokken bij onderzoek naar Rett syndroom. Ik leidde het projectteam achter de ontwikkeling van de Richtlijn Communicatie en Rett syndroom (die in 2020 in het Engels is gepubliceerd). Mijn andere onderzoeksinteressen omvatten de ontwikkeling van alternatieve methodologieën voor het assessment van taal en cognitie, eye-tracking en het gebruik van oogbesturing voor communicatie, en taalverwerking bij Rett syndroom.

Wat raakt je als het om (EMB en) educatie gaat?
Ik zie een verschil tussen landen rondom de educatieve mogelijkheden van mensen met Rett syndroom. Volgens mij biedt dit symposium een belangrijke kans om verschillende belanghebbenden samen te brengen, om ideeën uit te wisselen en praktische ondersteuning te geven die de kansen in Nederland mogen verbeteren. Ik kijk uit naar een vruchtbare dag!

Wat wil je ons vertellen in je presentatie?
Tijdens mijn presentatie ga ik toelichting over de richtlijn communicatie geven. Ook ga ik iets vertellen over het onderzoek naar het assessment van taal en cognitie bij mensen met Rett syndroom.

Wat hoop je dat we onthouden van je verhaal?
Ik hoop dat je open staat voor het communicatiepotentieel van iemand met Rett syndroom. Ook dat de richtlijn communicatie voor je een belangrijke informatiebron zou kunnen zijn en dat je het handboek met anderen zou willen delen.

Meld je aan voor het symposium Educatie!

Back To Top