Skip to content
De Nederlandse Rett Syndroom Vereniging vertegenwoordigt alle personen met Rett syndroom in Nederland

Rett-Ambassadrice Maike Boerdam

 

 

 

 

 

 

December 2012 vroeg Raymond Kurvers ons, zijn collega’s van de voorstelling Annie, of we het oké vonden om de kerstlampjes bij Buitengoed de Gaard aan te steken en daarmee de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging te steunen. Ik had nog nooit van dit syndroom gehoord, maar na wat uitleg, zei ik direct ja. We zouden naar Anja gaan, een mama van een Rett-meisje om daar haar dochter Menina en twee andere meiden ontmoeten.

Ik had verwacht dat het een mooie middag zou worden, maar zeker niet dat het zo’n ontzettend bijzondere ontmoeting en ervaring zou zijn. De Rett-meisjes hebben mijn hart gestolen en daar ben ik blij om. De aandacht en liefde die ze je geven, allemaal op hun eigen unieke manier, is heel erg bijzonder. Zo kreeg ik die dag kusjes van Silke en indringende, giechelende blikken van Menina. Prachtig de manier die ze zelf gevonden hebben om contact te maken. Ik heb ontzettend veel bewondering voor ze. Het feit dat je als jong kindje plots opgesloten zit in je eigen lichaam en niet begrijpt waarom of hoe je daarmee om moet gaan, is hartverscheurend. Als actrice weet ik hoe heerlijk het is om je te kunnen uiten en ook hoe belangrijk het is als mens, om te kunnen delen in wat je denkt en voelt. Rett-meisjes voelen en denken net zo, misschien zelfs nog intenser, alleen is hen de grote variëteit waarin je dat kan tonen, ontnomen. Maar hetgeen ze je wel laten zien of wat ze je wel laten voelen, is zo puur, zo eerlijk, dat gaat recht naar je hart. Dat gebeurde er met mij, op de prachtige middag in december en alle volgende keren dat ik Menina zag.

Respect, diep respect heb ik voor de meiden en zeker ook voor hun families, want ook zij worden door dit syndroom ‘opgesloten’, ’emotioneel de mond gesnoerd’. Tegelijkertijd mogen ze momenten van pure liefde beleven, alleen misschien niet op een manier zoals we die quasi standaard kennen. Ik hoop dan ook dat Rett veel meer onder de aandacht komt, dat mensen weten wat het inhoudt. Dat men leert wat het letterlijk doet én dat men ziet hoe ontzettend bijzonder het tegelijkertijd is. Ik hoop dat ik als ambassadrice daar mijn steentje aan toe bij kan dragen, dat is absoluut wat ik zal proberen.

Dank je wel dat ik deel mag zijn van jullie familie en dikke knuffel voor alle stoere meiden.

Kus Maike

Back To Top